Днес – на 12 януари е финалът на Алековите празници, които се провеждат в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“. Днес освен крайдунавския град, празнува и СПГ "Алеко Константинов“. Проявите в училището започнаха още през миналата седмица, а програмата беше изключително разнообразна – с много концерти, състезания и спортни надпревари. За пета поредна година школото бе домакин на годишна среща на училищата, носещи името на Щастливеца. В нея се включиха школа от Плевем Перник, Луковит, Велинград. Участниците презентираха кратка информация за представяната от тях образователна институция и профилите и специалностите, в които се обучават учениците им. Официалното честване на празника на училището започна в 10:00 часа.

Кулминацията на Алековите дни е тази вечер. В 17:00 часа от къщата музей "Алеко Константинов“ ще тръгне факелно шествие до паметника на Щастливеца в градската градина. Там ще бъдат поднесени венци и цветя. След това честванията се пренасят в Читалището, където ще бъдат обявени победителите в международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко“.

Традиционните "Алекови празници" се провеждат в община Свищов в периода между 5 и 12 януари. Те се организират в чест на 161-годишнината от рождението на известния свищовец Алеко Константинов и 130-годишнината от първото издание на неговата книга "До Чикаго и назад".