Най-голямата вита баница на Балканите в Бяла ще бъде в чест на символа на българската кухня, пишат от "РусеМедиа".

"Днешното поколение не знае важни обредности, които нашите предци са предавали от поколение на поколение. Затова искам да ги покажа на младите хора, не само да ги видят, но и да ги усетят със сърцето си.“ Това каза Божил Николов, собственик на Агенция "Арт Импрес“, която съвместно с Община Бяла организатор на Празника на житото и хляба в града на Янтра.

Празникът ще се състои на 8 юли от 9.30 часа в парк "Свети Пантелеймон“ в квартал Гара Бяла. В момента тече усилена подготовка за събитието. Всички земеделци от региона са се включили в организацията при подредбата на интериора – бали със слама, цветя, житни класове. Идеята е да се пресъздаде автентичното жътварско утро на първия ден от жътвата. На няколко сцени ще се развиват различни събития, които са свързани с традициите в нашия край. Посетителите ще видят как се приготвят уникалните за Русенския регион жътварски таратор, жътварско жито, улични мекици, обредни хлябове. В специални работилници деца и родители ще изработват тестени фигури за различните празнични пити и ще бъдат станат свидетели на някогашния селски бит, свързан с прибирането на житото и приготвянето на хляба. Предвижда се изложение на сечива, както и различни конкурси, посветени на жетварските обредности.

"Едва ли младите хора са виждали сърп, съмнявам се и да знаят каква е разликата между житния и ръжения клас. Това искаме да им покажем как техните баби и дядовци са живеели, какъв е бил техният бит, как са обичали да се трудят, колко тежък е бил животът им. И въпреки това са били единни, помагали са си в отрудените дни“, обяснява Николов.

"Поколенията преди нас са изпитвали свещена любов и преклонение към хляба и това не е случайно. Има една стара поговорка: "Когато има хляб, всичко има“. Ние, модерните хора, трябва да се научим да ценим това, което имаме, да не губим връзката с българския си корен. Затова реших да направя Празника на житото и хляба, защото те са символ на обединението на един народ. Приготвянето на хляб като ритуал събира дома и семейството, всички споделят общи ценности, една участ, една съдба. За древните хора, хлябът е свещен“, разказва Божил Николов.