В девинското Стоманево започнаха акция за събиране на средства за строителни материали за възстановяването на изгорялата къща от големия пожар, който изпепели къщата и селскостопански постройки в събота вечерта.  

В следобедните часове на 22 юни се чува силен пукот, след което пламва селскостопанска постройка. За минути пламъците се прехвърлят на двуетажната къща на семейство Пишкинови, която изгаря напълно, заедно с един сеновал и още две плевни. За радост няма пострадали хора, но има изпепелени домашни животни.

В гасенето му се включват няколко екипа на пожарната, горски служители и доброволци от селото, така че да не стигне до близката гора, каза кметът на община Девин Здравко Иванов. Той и заместникът му лично са отишли на мястото да видят с какво може да е полезна общинската управа в разчистването. "Ще помогнем, както винаги сме го правили, и с финансова подкрепа за възстановяването на къщата. На никой не бива да се случва подобно нещо, хората няма как да се справят сами“, посочи Иванов.

Изгорялата къща е единственият имот и наследство на четирима братя и сестри, които остават от малки сираци. Семейството е бедно и с много усилия успява да събере средства да си купи строителни материали, които складирало в плевнята, като плановете били да санират къщата това лято. Всичко обаче изгоряло.

Ахмед Пишкинов е един от наследниците на къщата, който живее под наем в Пещера и работи в Пловдив, но всеки уикенд се прибира в родната къща в Стоманево. Пред "Фокус“ той заяви, че по груби сметки за ремонта на къщата ще са им нужни около 60 000 лв. "Като се влезе вътре в къщата се виждат звездите. Няма покрив, вътре всичко е изгоряло. Не живеем постоянно там, но всеки уикенд се прибираме в Стоманево и в неделя се връщам в Пещера със семейството ми. Ремонтът може да излезе и повече, но и ние ще дадем колкото можем, за да възстановим къщата си“, посочи Ахмед Пишкинов. Той уточни, че освен средства ще им е необходима и помощта на доброволци, които да помагат при ремонта на изгорялата къща.

Пишкинов допълни, че след като хора от селото му се обадили, че къщата им гори, само за 35 минути е пристигнал от Пещера до Стоманево. "Пожарът е тръгнал от плевнята на съседа и можеше да обхване половината махала. Най-голямата поразия обаче е при мен. Бях си направил всичко да е уютно за семейството ми и всеки петък се качвахме в селото. Имахме чисто нови уреди, спални, обзавеждане, телевизори. Всичко бе направено с желание, но стана на пепел. Дано Господ да помогне на нас и на всички хора, за да възстановим къщата си, която е единственото ни наследство“, казва с тъга Ахмед.

Въпреки трагедията, той е категоричен, че както са се справяли от малки с братята му и сестра му, заедно и сега ще се опитват да възстановят семейното огнище, защото това е единственото, което имат от родителите си. "Сплотени сме четиримата така, че и бомба да падне не може да ни раздели“, казва Ахмед.

Всеки, който иска да помогне за възстановяване на къщата на семейство Пишкинови, може да го направи:

IBAN BG97TBIB931010A088ED01

BIC TBIBBGSFXXX

TBI BANK EAD

Ахмед Пишкинов