Жители на десетки населените места във Великотърновска област пият вода, която не отговаря на здравните изисквания, предаде кореспондент на "Фокус“. Доклад на РЗИ сочи, че отклонения от нормите са дали общо 22 проби от села и градове – осем по микробиологични показатели, а другите 13 – по химични.

Замърсена с различни микроорганизми се оказа водата в осем села – Балканци, Ново Градище, Усои, Николаево, Горски Сеновец, Средно село, Долно Шивачево и Виноград. Именно заради тях управителят на ВиК "Йовковци“ получи от Регионалната здравна инспекция предписание да предприеме конкретни мерки за осигуряване на качествена питейна вода, която да отговаря на микробиологичните показатели.

Проблем е регистриран и в месопреработвателно предприятие в Горна Оряховица, където във водата е открита ешерихия коли.

Отклонения по химични показатели има в Българско Сливово /желязо/, а в Горна Липница, Патреш, Горна Студена, Овча могила, Червена, Виноград, Лозен, Камен, Каранци, Орловец и Иванча са открити нитрати. В пробата на Совата и Драгомирово е установен хром.

Във водата от минералния водоизточник в село Вонеща вода пък са регистрирани колиформи. Предстои да се провери дали водата е чиста с проба, която ще бъде взета до края на този месец.

РЗИ възстанови експлоатацията на обществените бани-летни къпални в Полски Тръмбеш и Обединение.