Кюстендил тупти с пулса на Празника на черешата, предаде репортер на "Фокус“. Стотици са гостите тази година в празничните дни. Празник на черешата в Кюстендил е наслада за всички сетива. Основен акцент в събитието заемат черешите и черешовите продукти. Изложбата-базар носи истинско удоволствие за сетивата. Щандове, пълни с ярки, сочни череши, са наредени в градската градина и посетителите се докосват до разнообразие от продукти на черешова основа.

Уникални за Кюстендил са майсторски изплетени вешала, сложни произведения на изкуството, които показват креативността и уменията на местните. Те са характерни единствено за региона на Кюстендил и нямат еквивалент в световен мащаб.

"Тази година надграждаме празника. Имаме улица на живите занаяти, където всеки един може да види как нашите предци са живеели, как са си приготвяли храната, как са си приготвяли облеклото, дори и оръжията. Имаме "Cherry Chill Zone“  където може да легнеш на хамак, да седнеш на барбарон, да изпиеш една студена лимонада, да хапнеш череши“, каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Гости на празника са  Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, инж. Александър Пандурски – областен управител на Кюстендил, инж. Огнян Атанасов – кмет на Община Кюстендил, Димитър Велинов – председател на Общински съвет – Кюстендил, проф. д-р Елена Тодоровска – главен научен секретар на Селскостопанска академия – София, зам.-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, народни представители и общински съветници.

Кметът на Кюстендил откри официално Празника на черешата. "Добре дошли в Кюстендил. Благодаря на всички гости, на всички наши съграждани и на официалните ни гости. Пожелавам на всички един хубав празник, весели и приятни емоции. Емоции, които да споделите с вашите приятели. Бъдете здрави и се забавлявайте“, каза инж. Атанасов.

Велбъждският епископ Исаак също се обърна към гостите на празника. "Един празник, който се утвърди и е известен не само в цяла България, но и извън нейните предели. Нека Бог да благославя трудовете на всички земеделски производители, занимаващи се с овощарство и най-вече с отглеждане на череши. Този празник е и едно свидетелство за това, че нашият град, нашата община, нашият регион е не само богат с история, култура, духовност и традиции, но и с това, че Бог го е благословил с плодородна земя. Нека да носим в сърцето си Бога, нека да молим него и да благодарим за онова, с което ни е дарил. Нека се раждат добри плодове. Да се раждат добри плодове и от нашите сърца“, каза Негово Преосвещенство Исаак.

Зам.-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов посочи, че Празникът на черешата е едно изключително значимо мероприятие. "Надявам се нашите гости и изложители на представят много от перспективните сортове череши. Разчитаме много на нашата селскостопанската наука, която да подкрепя производителите и да бъде рамо до рамо с тях. Кюстендил е най-перспективната градина и най-разпознаваемия производствен регион на череши“, каза зам.-министърът.

Проф. д-р Елена Тодоровска – главен научен секретар на Селскостопанска академия – София, също поздрави гостите на Празника на черешата. Тя отбележи, че в организацията на празника важна роля има и Института по земеделие в Кюстендил. "Десетилетия наред научното звено допринася съществено за развитието на овощарството в Кюстендил и региона. Не случайно този край е известен като Овощната градина на България“, каза проф. Тодоровска.

Над 250 са щандовете в търговското изложение. Те са заети от производители, търговци, занаятчии и творци от Кюстендил и страната. В художественото изложение 29 читалища с любов и със старание представят своите артистични черешови произведения, с което създават неповторимия и неподражаем облик на празника.

В рамките на днешния ден Института по земеделие представи най-перспективните сортове череши за региона.