Готови сме с организацията за произвеждане на местния референдум в Златоград, който ще се проведе на 9 юли. Това каза за "Фокус“ Ирина Иванова – председател на Общинската избирателна комисия – Смолян. "Всички 21 секционни избирателни комисии са назначени. Нямаме образувана подвижна секционна избирателна комисия за хората с увреждания, тъй като в законоустановения срок не са постъпили заявления за образуване на такава. Общо 85 са назначените членове на СИК в общината. Броят на избирателите е малко над 10 000 души. Съгласно изборния кодекс и съгласно Закона за прякото участие на гражданите в местното самоуправление се произвежда местният референдум и Общинската избирателна комисия има отговорност за законосъобразното му организиране, произвеждане и отчитане на резултатите след това.

Изборният  ден започва в 7:00 часа сутринта и приключва в 20:00 вечерта на 9 юли.

Припомняме, че допитването ще се проведе за първи път в родопския град, а решението бе взето от общинските съветници единодушно, с 16 гласа "за“. Причината е проект за изграждане на кооперативен пазар в центъра на града, за който се водеха спорове в местната общност.

Въпросите, на които ще трябва да отговарят жителите на общината са:

1. Смятате ли, че при толкова нерешени проблеми в благоустрояването (улици, водопроводи, канализация и др.) в гр. Златоград, Старцево, Ерма река, Долен, Аламовци и в останалите населени места, изграждането на кооперативен пазар е по-важно да се извърши в следващите месеци, при положение, че има съществуващ такъв?

2. Необходимо ли е в момент на икономическа криза Община Златоград да изтегли кредит в размер на 1 700 120 лева за изграждане на Общински  кооперативен пазар и този кредит да се изплаща от всички данъкоплатци в продължение на десет години?

3. Съгласни ли сте в центъра на града-до парка, да се изгради кооперативен пазар, вместо подходящ за туристическия облик на града обект?

С решението на Общинския съвет са одобрени и разходи за организацията и финансирането на референдума в размер на 30 000 лв., които да бъдат взети от средствата, предоставени на основание чл. 1, ал.5, т.14 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., разпределени за разходване за дейност "Общински съвет“ с Решение № З 636 от 28.02.2023 г. на Общински съвет Златоград.

Нели ГЕРГЬОВСКА