Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания при деца на възраст от 7 до 17 години ще се проведат в два поредни уикенда в Търговище. Датите са 19 и 20 октомври и 26 и 27 октомври, а мястото е стая 404 в сградата на НТС в Търговище.

За седма поредна година профилактичната кампания се организира от кинезитерапевта Весела Кръстева с подкрепата на нейни колеги от Търговище, Шумен и Сливен.

"Това е профилактична кампания, която има за цел навременна диагностика на гръбначни изкривявания при подрастващите. До сега, през годините, сме обхванали близо 800 деца и установяваме, че при тях масово се наблюдават проблеми със стойката, а при 2-3 % е започнало гръбначно изкривяване. Важно е това да се установи навреме и в зависимост от проблематиката да се започне гимнастика и лечение.“, обясни Весела Кръстева.

Специалистът обърна внимание, че децата в пубертетна възраст трябва да бъдат преглеждани всяка година и препоръча направилите скрининг в предишната кампания, да повторят прегледа сега.

"Гръбначните изкривявания са коварни заболявания. Често те остават скрити от родителите, тъй като може да няма видими симптоми. Времето за намеса и рехабилитация обаче е ограничено, защото могат да се коригират само докато организмът расте.“ подчерта кинезитерапевтът и успокои, че процесите са обратими при навременна диагностика и скорошно лечение.

През тази година в кампанията ще се използва специален софтуер, чрез който родителите ще получат онлайн резултатите от изследването на детето си. Освен това чрез QR код ще имат достъп до препоръчителни упражнения, които могат да се изпълняват в домашни условия.

Желаещите да направят безплатен преглед на детето си, могат да си запишат час на телефон 0885 198957.