В Трекляно дискутираха демографската криза, предаде репортер на "Фокус“. В най-малката и бързо обезлюдяваща се община в България – Трекляно, се проведе изнесено заседание на Комисия по демографската политика, децата и семейството към Народното събрание. Заседанието беше водено от председателя на комисията Костадин Костадинов.

Сред присъстващите бяха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, кметът на Община Трекляно Радко Петрунов, зам.-кметът на Община Бобов дол Детелина Борисова, председателят на Общинския съвет в Кюстендил Димитър Велинов. На заседанието присъстваха и народните представители Никола Димитров и Димчо Димчев.

Комисията се запозна с проблемите на необлагодетелстваните населени места съгласно Наредба 14 от 01/04/2003 г. и разглеждане на възможности за изграждане на план за регенерация и ревитализация на регионите в страната.

"Идеята беше да чуем представителите на местната власт, за проблемите и предложения за решения на тези проблеми“, каза Костадин Костадинов. Той посочи, че трябва да бъдат започнати действия за изграждането на план за регенерация и ревитализация на регионите в страната. Това означава – как да се направи така, че демографската пустиня в страната да бъде превърната в процъфтяваща част от територията на България – демографски и икономически.

Беше посочено, че Община Трекляно не може да се справи самостоятелно по отношение на демографската криза. 35 ученици има в единственото учебно заведение в Трекляно, разпределени в маломерни и смесени паралелки. В цялата община няма аптека и бензиностанция. На ден има два автобуса, пътуващи по линията Кюстендил – Трекляно. С останалите населени места няма автобусен транспорт. Беше поставен въпросът за разкриването на граничен пункт между Трекляно и Босилеград, който също може да спомогне за борба с демографската криза.

Раждаемостта е ниска. Миналата година са родени едва три деца в Трекляно, а тази година новородените са две. "Хората в най-малката българска община имат нужда от добре платени работни места, по ниски данъци за инвестиции. Животновъдите няма къде да си реализират продукцията, нуждаем се от медицинско обслужване, домове за възрастни хора" сподели кметът на Община Трекляно Радко Петрунов.