Държавата ще третира срещу комари в крайдунавските общини, предаде кореспондент на "Фокус“. От Областна администрация – Велико Търново уточняват, че обработката срещу инсекти ще стартира в края на настоящата седмица, като в региона тя ще се случи в началото на следващата.

Пръскането ще е по поречието на Дунав, чрез наземно и авиационно третиране, уведомяват от Българска агенция по безопасност на храните към Министерство на земеделието и храните.

Планирано е обработката да започне вечерта на 15 юли /събота/ от началото на поречието и да продължи по график последователно в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. Обект на мероприятията ще са както урбанизираните така и неурбанизираните територии по поречието на река Дунав, като ще се обхващат площи южно от брега на река Дунав.

Съгласно графика, третирането за община Свищов ще е в понеделник и вторник. На 17 юли от 21:00 часа ще се извърши наземна имагоцидна обработка с генератори за топъл аерозол и генератори за студен аерозол. На следващия ден – 18 юли от 6:00 часа часа ще се извърши авиационна ларвицидна обработка чрез конвенциално опръскване от въздуха.

В случай на промяна на метеорологичните условия, планираният график може да се промени, за което от БАБХ своевременно ще уведомят.