Днес се състоя заседание на Областната комисия по заетост под председателството на областния управител проф. Наско Василев. Предвид епидемичната обстановка, заседанието се проведе онлайн, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Стара Загора. На него бе обсъден държавният план-прием в средните училища за следващата учебна година.

За учебната 2022/2023 година директорите на училищата в област Стара Загора предлагат за утвърждаване държавен план-прием след завършено основно образование в 108 паралелки, от които 73 професионални и 35 профилирани. Дуална система на обучение ще се осъществява в 8 професионални паралелки след завършено основно образование. За задочна и вечерна форма на обучение са предвидени 2 паралелки.

За учебната 2022/2023 година от три училища са постъпили предложения за разкриване на четири нови специалности. В старозагорската Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански“ ще бъдат разкрити нови специалности "Компютърен график“ и "Програмист на изкуствен интелект“. В Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан ще се разкрие специалност "Организатор на интернет приложения“. В Средно училище "Христо Ботев“ в с. Опан желаещите ученици ще могат да изучават производство и обслужване в заведения за хранене и развлечения.

Тази година се очаква основното си образование в Старозагорска област да завършат 3088 ученици.

След пети клас ще има прием на ученици в специализирани паралелки в две училища - Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков“ в Казанлък и в Природо-математическата гимназия "Гео Милев“, Стара Загора. Във всяка от двете гимназии ще има по две паралелки с по 26 деца.