В сряда, в Стара Загора бе проведена първа среща на местните заинтересовани страни на тема "Процесите на регионалното планиране в Община Стара Загора през ценностите и принципите на Новия европейски Баухаус“, предаде репортер на "Фокус". Срещата е във връзка с изпълнението на проект NEBA по програма Интеррег Европа, който Община Стара Загора изпълнява. Тя премина успешно в присъствието на представители на браншови организации, институции и неправителствени организации с виждания и експертност по темата за Новия европейски Баухаус. Заинтересованите страни, които Община Стара Загора покани за участие в проекта и срещата са: Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, Зелени Балкани, РИОСВ – Стара Загора, ГК "Липа“, регионална колегия на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България.

Целта на събитието бе да се представят същността и целите на проекта пред заинтересованите страни, добрите примери и практики на партньори по проекта в реалното прилагане на ценностите и идеята за Нов европейски Баухаус при изпълнението на урбанистки обекти на тяхна територия, както и да се направи оценка на актуалното възприятие на новия Баухаус на местна почва. В рамките на срещата бе представен опита, споделен от партньори по проекта (Литовски иновационен център и Община Паневежис) при проучвателно посещение на екип от Община Стара Загора в средата на месец юни в град Паневежис, Литва. 

Темата за благоустрояване и облагородяване на нашата градска среда в контекста на това паневропейско течение събуди силен интерес сред поканените, което доведе до смислен и конструктивен неформален диалог и показа индивидуалната ангажираност и отговорност на всеки от тях. Особен акцент в дискусиите бе поставен върху необходимостта от използване на устойчиви във времето и щадящи околната среда решения при изграждане на нови обекти, а именно иновативни и рециклируеми, базирани на природата материали, които повишават функционалността на сградите и зданията, тяхната естетика и енергийна ефективност и преди всичко не замърсяват местообитанията и щадят биоразнообразието, след като техният оперативен живот приключи.

В хода на представяне на актуалното състояние при прилагане на Новия европейски Баухаус на местна почва, от участниците бе изразено становище, че нормативната уредба изостава и в този си вид възпрепятства внедряването на основните елементи на тази европейска инициатива в регионалното планиране.

Това е важна хоризонтална политика за страните членки на ЕС, която се възприема добре от местната общност и професионалния сектор и се надяваме, че проект NEBA ще даде принос за адаптиране на нашия живот към дълбоките промени в околната среда.

Повече за проекта може да прочетете ТУК.