Техническата академия за успешни бизнес практики за ученици в Стара Загора откри днес зам.-кметът по образование и младежки дейности Надежда Чакърова, предаде репортер на "Фокус". Образователната инициатива е насочена към ученици от 10 и 11 клас, които се интересуват от IT и технологии. Академията стартира в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански“ и в партньорство с Община Стара Загора.

"От името на Община Стара Загора искам да ви приветствам с добре дошли. Намираме се в залата, която открихме януари месец точно с тази цел – да има едно приятно място, където, вие, учениците на Стара Загора да придобивате знания извън учебния процес, които са във ваш интерес и в интерес на вашето бъдеще. Пожелавам ви успех през следващите 3 седмици!“, пожела г-жа Чакърова.

Организатори на събитието са Асоциацията на иновациите, бизнес услугите и технологиите (AIBEST), съвместно с Infragistics и Scalefocus. В безплатната академия ще вземат участие 25 деца от различни старозагорски училища, които ще бъдат разпределени в 5 отбора по 5 ученика.

 "Убедена съм, че на финала (31 октомври) всички, които сте се записали, заедно с вашите ментори ще придобиете ключови познания в областта, която ви интересува“, увери г-жа Чакърова. Тя призова младежите да споделят с приятелите си и да популяризират подобен тип събития.

"Доброто партньорство между Община Стара Загора и Асоциацията на иновациите, бизнес услугите и технологиите ще продължи и занапред.“, заключи зам.-кметът.

Менторите на академията споделиха, че задачата ще бъде еднаква за всички участници– те ще работят върху общ софтуерен проект.

По време на академията, младежите ще обмислят идеите си, следвайки процесите в бизнеса - Tech Academy ще им даде ноу-хау за успешните практики години, преди да са навлезли в професионалната сфера. Това ще се случва с напътствията на ментори, представители на най-големите български и международни IT компании, членове на AIBEST.

Компетентно жури от представители на бизнеса и местната власт в Стара Загора, ще отличи екипите с най-добре изпълнени проекти  на финала на събитието.

Програмата е изцяло безплатна за участниците, като целта е да се даде възможност на талантливи ученици да се запознаят с най-новите тенденции в технологиите, както и да развият своите умения за бъдеща успешна кариера в IT сферата.

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) е независима браншова организация, чиято цел е да развива България като лидер в областта на интензивното познание за продукти, услуги и решения и като световна дестинация за образовани таланти. Асоциацията обединява компании от всички сфери на съвременната индустрия за бизнес услуги – BPO, ITO, R&D центрове или SSC (центрове за споделени услуги)