На 6 януари християнската църква отбелязва празникът Богоявление. Това каза за "Фокус“ Ваня Йорданова – етнолог в Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян. "Това денят, в който Йоан кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето се отворило и Светия дух слязъл върху Христос във вид на гълъб. Оттук идва и названието на празника – Богоявление, която се отбелязва с тържествена литургия и водосвет. В края на литургията свещеникът хвърля във водата кръста, а ергените се надпреварват да скачат в тези ледени води, за да го извадят. Този, който пръв хване кръста обикаля с него из селището и всички го даряват. Вярвало се е, че той ще бъде здрав и честит през цялата година. Българите наричат празника Йордановден или Водици, а в района на Македония, прилепско се нарича този ден Мъжки водици“, обясни Йорданова.

Тя уточни, че на кръстената вода се преписва целебна сила и затова на този ден къпят болните там, където е хвърлен кръстът. "Пак на Богоявление се извършват и много обреди с кръстената вода за здраве и плодородие. Вечерта срещу Йордановден в Родопите и третата кадена вечеря. Ястията за нея са почти същите като предишните две кадени вечери – на Бъдни вечер и Нова година. Освен с хвърлянето на кръста в студените води, Богоявление в Средните Родопи, се свързва и с обредното къпане на младоженците, на младите булки и на новородените деца. Това къпане се нарича хошкане и цели отново магическото осигуряване на здраве и благополучие през зимата“, допълни Йорданова.

На Йордановден се правят и прогнози за бъдещото плодородие и за времето през годината, посочи етнологът. "Ако денят е студен и сух се очаква годината да бъде плодородна. Навсякъде е разпространено вярването, че ако на този хвърления във водата кръст и китката на свещеника, с която се замръзнат, ще има голям берекет през тази година. Според народното вярване през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всичко, което праведния човек си пожелае, Господ ще му го даде. След осветяването на водата, настъпва и края на мръсните дни, които са от Коледа до Йордановден и започва периода от Йордановден до Заговезни на сватбите и изпращането на сгледници. Йордановден се почитат с гостуване и всички именици“, каза още Ваня Йорданова.