От 13 до 21 септември София ще бъде изпълнена с магията на уличното и кукленото изкуство на трупи от цял свят. 

На 13.09.2024 г. от 19:30 ч. в салона на Столичен куклен театър, на ул. "Гурко“ № 14, ще се състои официалното откриване на 13-ия Международен фестивал за уличен и куклен театър "Панаир на куклите“. Събитието ще се открие със спектакъла "Чайка“ на белгийската компания Belova ~ Iacobelli.

Фестивалът се организира от Столичен куклен театър, с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София и програмата "София празнува 17 септември.“ "Панаир на куклите“ 2024 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, както и партньорството на Италианския културен институт и Институт "Сервантес.“  

В рамките на фестивала, в зала "Райко Алексиев“ 125, ще бъде представена и изложбата на сценографа проф. Майа Петрова и нейните ученици, които подбраха най-впечатляващите експонати от цялостното си творчество. Експозицията ще бъде достъпна от 4 до 20 септември и е съвместен проект със Съюза на българските художници.

Предстоят и няколко премиери, една от които е най-новият спектакъл на Столичен куклен театър – "Небивалици с букви“, по книгата на Цветанка Брестничка "Небивалици с буквите от А до Я“, реж. Елица Петкова. Премиерата на постановката ще бъде на 15.09.2024г от 11:00 ч. в салона на бул. "Я. Сакъзов“ 19 на СКТ.

Като един от водещите куклени фестивали в цяла Европа, 13-ото издание на "Панаир на куклите" ще изпълни столицата ни с пъстроцветни артисти от световна величина и цялото великолепие на уличния и куклен театър. Ще вземат участие 13 чужди трупи от 10 страни, както и 9 български театри и трупи.

В рамките на фестивала, с нетърпение очакваме всички почитатели на нашето изкуство, които ще станат свидетели на срещата между театър и нови технологии, разнообразни творчески дейности и опити, свързани с изпълнителски изкуства, както в зала, така и в отворени пространства.  По традиция, всички улични представления ще бъдат с вход свободен.

Пълната програма на фестивала можете да откриете на www.sofiapuppet.com  

За повече информация: 0878 734 681 – Албена Халачева;   0893 672 888 – Александър Попов