От 18.00 часа в Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство, филиал на Националната галерия, чешката артистка Ленка Клодова ще открие самостоятелната си изложба "От черната сянка“, тематично насочена към джендърните и културните стереотипи. На откриването авторката ще представи пърформанса "Давид черният“ като отговор на нашумялата през 2009 г. "Ентропа“ на Давид Черни. Куратори на изложбата са Вера Борозан и Франтишек Заховал.

Проектът се реализира от Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство, филиал на Националната галерия с подкрепата на Министерството на културата на Чешката република и съвместно с Чешкия център в София, Посолството на Чешката република в София и Галерията за модерно изкуство в Храдец Кралове в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22). Изложбата ще продължи до 4 декември 2022 година.

Самостоятелната изложба на Ленка Клодова представя работи, свързващи пърформативния и скулптурния подход, които авторката развива по своеобразен начин още от 1990-те. Главната тема са джендърните и културните стереотипи. Концепцията възниква през периода от 13 години между две председателства на Чешката република на Съвета на Европейския съюз.

Централната инсталация в изложбата – "Давид черният“, 2009–2022, е авторска рефлексия на "сатиричната“ пластика "Ентропа“ (Entropa) на известния чешки скулптор, която през 2009 г. по случай първото чешко председателство е експонирана в атриума на сградата Юстус Липсиус (Justus Lipsius) в Брюксел. Нейната реализация получава огромен негативен отзвук в медиите и сред политиците, развълнува водите на европейската културна дипломация, особено във връзка с представянето на България, предизвиква много дискусии и няколко извинения от чешки политици и от самия автор. Настоящото председателство на Чешката република предлага възможността този факт да се използва символично и споменатият политически скандал да придобие нов по-ласкав и смислен контекст.

За организираните културни събития CZ PRES22 благодарим на всички, които ни подкрепят, начело с генералния партньор YETTEL, основния медиен партньор bTV Media Group, основните партньори: "Еуратек", BTL, Renomia, партньорите: Rosslyn Central Park Hotel Sofia, "ВИНПРОМ – ТРОЯН" АД, SOR Libchavy spol. s r.o. Company, Sozole Rose, Tierra Verde, Въпреки.com, Ломско пиво АД.