Кметът на София Васил Терзиев и заместник-кметът Иван Василев инспектираха състоянието на новопостроената сграда на детска градина №112 в кв. "Бояна“, предаде Sofia24.bg. Детската градина трябва да отвори врати през октомври.

"Новата сграда е почти завършена и ще приеме три яслени групи, след като получи удостоверение за въвеждане в експлоатация, решение на Столичния общински съвет и вписване в системата на общинските детски градини. Децата ще могат да се радват на физкултурно-музикален салон, а в двора са изградени нови детски площадки", каза Васил Терзиев в личния си профил във Facebook.

От думите му става ясно, че Столичната община е инвестирала около 2 млн. лева в този проект, а допълнителни 155 хил. лв. са осигурени за ремонт на кухненския блок в основната сграда на детската градина.

Ето какво още каза столичният кмет: "В момента в район "Витоша“ продължава изграждането на: Сграда за 4 градински и 3 яслени групи в кв. "Княжево“. Тя ще бъде готова до края на 2024 година. В кв. "Манастирски ливади – запад“: Сграда за 4 градински групи, която се изгражда заедно с училище и се планира да бъде готова през май 2025 година.

Подготвят се нови проекти: Район "Витоша“ е в процес на подготовка на процедура за избор на проектант за две нови детски градини, съответно в кв. "Симеоново“ и кв. "Драгалевци“. От началото на годината са: Въведени в експлоатация новоизградени и реконструирани 6 сгради на детски градини. В процес на строителство са 16 сгради на детски градини в различни райони на града.

Липсата на достатъчно места за прием на деца не е единственият проблем. Недостигът на медицински специалисти и персонал е другото съществено предизвикателство. От началото на годината предприехме различни мерки за преодоляване на проблема — увеличихме заплатите на заетите в детското и училищното здравеопазване с 30%, както и средствата за работно облекло и броя на дните отпуск. 

Екипът ни работи, съвместно със заинтересованите страни, за това директорите на детски градини да могат да приложат и новите промени в Наредба №26 — при трайна невъзможност да се намерят медицински специалисти, работата на екипите в яслените групи да бъде подпомогната и от други специалисти, изброени в нормативната уредба. Така ще можем да гарантираме, че разкриването на нови яслени групи в София ще продължи. Недостигът на медицински сестри е национален проблем и ние активно ще се застъпваме за политики и програми за неговото решаване".