Над 250 стопани на кучета са проверени през януари, съобщиха от Столичен инспекторат, видя "Фокус". Проверките се правят както по график, така и след жалби на граждани за проблеми при разходките на кучетата в столичните паркове и градини, междублокови пространства и други обществени места. 

Проверките са обхванали парковете " Гео Милев“, " Заимов“, "Горска култура“, " Борисова градина“, "Южен парк“ , "Северен парк“, "Западен парк“, "Братска могила“, градинка "Алжир“, градина "СВ. Троица“ и други. Следи се най-вече за: паспорт на животното, микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване след животното. Част от проверките са заедно с екипи на Общинска полиция и районните администрации.

От началото на месец януари са съставени 10 акта и са да дадени предписания за недопускане на нарушения. Актовете са съставени на стопани на четириноги, заради водене без повод и причинени инциденти с кучета, като ухапване на хора и кучета. Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона ветеринарномедицинската дейност.