На 22 септември, Денят без автомобили, част от Европейската седмица на мобилността, депата и гаражите на градския транспорт в София отварят вратите си за всички деца и фенове на транспорта. До тях ще можете да достигнете със специална ретро автобусна линия с начална точка пл. "Възраждане", научи "Фокус".

Отворени за посещение между 11:00 и 16:00 часа ще бъдат трамвайно депо "Красна поляна", автобусен гараж "Земляне" и метродепо "Земляне", където ще има предвидени интересни занимания за деца и фенове на градския транспорт.В трамвайно депо "Красна поляна" ще може да влезете в кабините на различни видове трамваи, да се повозите на учебния трамвай и да разгледате депото отвътре, а моделисти ще представят най-новите си умалени модели на градски транспорт. 

В гараж "Земляне" ще видите специално докараните до София реставрирани ретро автобуси Skoda 706 RTO и Чавдар М81, движили се в продължение на години из града. Ще имате достъп и до актуалните модели автобуси, които се движат по софийските улици. Моделистите ще покажат умалени модели на автобуси и метровлакове. В метродепото ще можете да посетите тренажора за машинисти, както и ще може да се разгледа влак Siemens Inspiro. Посещението на депото е с предварително записване и до изчерпване на капацитета. Линк за записване ще бъде споделен скоро.

На бул. "Ал. Стамболийски" в района на пресечката с ул. "Лавеле" ще има специално изградена кабина-симулатор на трамвай тип "София-100", в който ще можете да влезете в ролята на ватман, управляващ едноименната трамвайна мотриса. А от 14:00 часа за най-големите ентусиасти е предвидена викторина-куиз с въпроси от областта на транспорта. 

Мястото на куиза е на ул. "Лавеле" 16, заведение "Рабит хол". За най-вещите транспортни фенове са предвидени апетитни награди. Участието в куиза се осъществява с предварително записване на следния линк: https://www.facebook.com/events/531363706049553. Таксата за участие в куиза е 10 лв и се заплаща на място.

Ще можете да достигнете до изброените локации лесно с ретро автобусите по специалната атракционна линия, която ще тръгва от пл. "Възраждане". Автобусите ще се движат по булевардите "Александър Стамболийски", "Константин Величков", "Възкресение", "Никола Мушанов" и "Житница" до гараж "Земляне". Разписанията ще бъдат обявени скоро.

Събитието е част от Европейската седмица на мобилността и се организира от Столична община съвместно с Център за градска мобилност, Столичен електротранспорт ЕАД, Столичен автотранспорт ЕАД, Метрополитен ЕАД, Сдружение Градски транспорт и инфраструктура, П.М.П. груп, Модели на градски транспорт и Ретро автобуси Пловдив.