Столичани и гостите на града вече могат да наблюдават групата ивичести мангусти в тяхното реновирано и разширено заграждение в Софийския зоопарк, научи Sofia24.bg. Припомняме, че те пристигнаха в столицата през месец май 2023 г. Групата се състои от две женски и двама мъжки, а предишен техен дом е бил зоопарка в Дрезден. Животните са млади, активни и бързо се приспособиха на новото място.

Известно е, че ивичестата мангуста обитава голяма част от Източна, Югоизточна Африка и централните части на Южна Африка. Големи популации се срещат и в северните савани на Западна Африка. Освен в савани живее още в гори и тревисти местности, често в близост до вода, но понякога и в сухи територии с бодливи ниски храсти, но не и в пустини. 

Видът използва за подслон различни хралупи, най-често в термитници, но също и дупки в скалите, гъсталаци, канавки и подземни галерии. Храни се с насекоми и стоножки, по-рядко с малки влечуги и птици. Важна част от храната им са мравките, щурците, термитите, скакалците и дървениците. Ивичестите мангусти търсят храна групово, но не я споделят помежду си и защитават плячката си.