През 2024 година за 6-ти пореден път се провеждат Европейските дни на наследството, в които всяка година през месец септември се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент.

Европейските дни на наследството – това широко европейско движение се осъществява под постоянното мото: "Европа, общо наследство" – като съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. За 2024 г. инициативите се провеждат под мотото "Наследство от маршрути, мрежи и връзки“.

Посетителите на РИМ "Стою Шишков“ – Смолян ще имат възможност да разгледат изложбите:

· "Петьофи обикаля света“ – изложба за известния унгарски поет и революционер Шандор Петьофи (1823-1849), изготвена по поръчка на Министерството на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария, с подкрепата на Литературен музей "Петьофи";

· "Времето на Алафрангата“ – изложба на РЕМ-Пловдив, представяща времето на 19 век, когато стилът "Алафранга" става популярен и отразява влиянието на европейската култура.

· В зала "Традиции и съвременност“ може да се види новопостъпилото дарение от наследниците на гайдаря Стою Чонгаров – неговия личен костюм, изработен в края на 50-те години на ХХ в., гайдата, на която се учи и на която свири дълги години, изработена от Георги Марков от с. Кремене, чантата за гайда и други лични вещи.

21 септември 2024 г. е ден на "Отворени врати“ за безплатни посещения на постоянната експозиция на Къща музей "Ласло Наги“.

22 септември 2024 г. е ден на "Отворени врати“ за безплатни посещения на постоянната експозиция "Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“ на РИМ "Стою Шишков“ – Смолян и временните изложби.