На 23.11.2023 г. от 13:30 часа в гр. Смолян, кв. Устово – в кръговото кръстовище от южната страна на тунел "Смолян“ на "ГПК – новата отсечка“, ще се проведе съвместно областно учение "Осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие (ПТП) при свличане на земни маси и паднали дървета, в следствие на обилен валеж без пострадали, но с участващ в ПТП с изострено общо заболяване, в следствие на преживяното“. Това съобщиха от Областна администрация – Смолян. Участие ще вземат ОД МВР - Смолян, РД ПБЗН - Смолян, ЦСМП - Смолян, РД "АА“, ОПУ - Смолян, Община Смолян, БЧК - Смолян, Областна администрация Смолян.

Целта на събитието е усъвършенстване на управлението на силите и средствата при извършване на спасителни действия при ПТП без пострадали, както и отработване на процедурите за ефективно и синхронизирано взаимодействие на службите при управление на дейностите по справяне с последствията.

Съвместното областно учение се провежда в изпълнение на План-програмата на областната политика по БДП за 2023 г. Очаква се по този начин да се извърши проверка и подобряване на взаимодействието, координацията и общото управление на звената на Единната спасителна система, екипите в тях и местната власт, както и повишаване на уменията и тренираността на ръководителите за използване на оперативните възможности на системата.