В Смолян ще бъде разкрит Център за жени пострадали от домашно насилие. Това съобщи по време на пресконференция секретарят на община Смолян, Момчил Николов, предаде репортер на "Фокус“. Той поясни, че в момента са в процес на разработва не национална карта за социални услуги и в община Смолян ще се поемат услуги на областна ниво, които не са искани от останалите общини в областта.  

"Има Наредба за планирането на база на тази наредба се създава Националната карта за социални услуги. Там има описани обективни показатели, като брой на население и други и по формули се изчислява по коя услуга, по колко потребители може да се обслужват. Така за Центъра за жени пострадали от домашно насилие на областно ниво в Смолян се получава да са осем души. Тази услуга не може да се изгради от една община самостоятелно и тъй като останалите общини нямаха интерес към услугата, се съгласихме да я изградим на територията на община Смолян и да се полза от цялата област“, обясни Николов.

Той допълни, че на територията на общината ще се разкрият и други социални услуги, сред които интегрирани здравно-социални услуги, които са в тежко състояние и в домашна среда няма как да се поемат грижи за тях. "Дадохме съгласие две такива услуги да има в община Смолян, но тава е въпрос на време и финансов ресурс, и но държавата ще финансиран изграждането на тези услуги“, каза още секретарят на община Смолян.