В Смолян посрещнаха посланиците на Родопите на зимната олимпиада в Китай – сноубордиста Радослав, Янков и биатлонистите Димитър Герджиков и Антон Синапов – и тримата от Чепеларе, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. Те бяха тържествено посрещнати в атриума на Областна администрация от областния управител Емил Хумчев под звуците на родопска каба гайда. Тримата спортисти бяха част от 15-членния олимпийски отбор на България в Пекин, а Радо Янков беше и знаменосец. На събитието присъства и Екатерина Дафовска – единствената златна олипийска медалистка на България от зимната олимпиада в Нагано през 1998 г., която също е от Чепеларе, а сега е президент на Българската федерация по биатлон. Заедно с тах в Пекин бе и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, който също е свързан пряко с биатлона.

Хумчев поздрави спортистите за постигнатия успех. "Те постигнаха много и се представиха много достойно в олимпийските игри и показаха на света, че ние българите можем и ще продължим да бъдем на тези игри. Тримата мъже прославиха и родния си град, който е дал на най-много шампиони на България в зимните спортове, на глава от населението. Най-добрият ни състезател в сноуборда, носител на световната купа от 2016 г, Радослав Янков достигна осминафиналите и стана 15-ти на зимната олимпиада в Пекин. Това за него е личен успех, като се има предвид и операцията, която претърпя броени месеци преди престижния форум. Биатлонистите Димитър Герджиков и Антон Синапов, които са част от българския национален отбор по биатлон, също се представиха достойно, като доказаха, че Чепеларе действително има традиция в този спорт“, заяви Емил Хумчев.

Той подчерта, че тримата спортисти са успели за зарадват и да вдъхнат надежда и положителни емоции на родопчани, които следяха с трепет стартовете им от малкия екран. "Спортистите са жива реклама за нашата родина и Смолянска област. Вие прославяте красотата на Родопа планина по света, успехите ви помагат за развитието на спорта, туризма и икономиката на нашия край, който има голям потенциал за развитие. Вярвам, че мотивирате все повече деца да се насочат към спорта. Вие сте пример за това, че когато човек е упорит, той може да достигне върхове. Спортът е показал, че може да обединява и развива хората. Като Областна администрация ние ще помогнем на всяка ваша инициатива, свързана с развитието на спорта и младежта“, допълни областният управител. Той пожела на спортистите да бъдат здрави, да имат хъс и здрав дух, за да достигат още олимпийски върхове и да прославят България. Той ги призова да запазят любовта си към родното място и им подари им по един макет на родопска къща, изработена от майстор от Баните, която да им напомня за бащината къща, където и да се намират по света. Тримата спортисти получиха и по един ваучер за спа-уикенд за двама в Сандански. Хумчев пожела още, това, което правят да продължи и да го предават на поколенията след тях, за да вдъхновяват децата на област Смолян и на България да достигат и надминават техните постижения.

Димитър Герджиков пък подари на областния управител състезателен номер. "За нас състезателните номера носят различни емоции – било то весели и или тъжни. Винаги дадено състезание ни носи щастие затова, че сме там и се борим и участваме. Затова от имота на тримата ви подаряваме този номер и ви желаем здраве, щастие и късмет“, каза Синапов.

Радослав Янков благодари на областния управител, че оценя това, което правят и че то е като пример за децата. Той изрази надежда всички заедно да инвестират повече в детския спорт, за да има в бъдещите олимпиади още повече състезатели.

Антон Синапов благодари на Хумчев и цялата областна администрация за оценката на този труд, който е доста голям и само треньорите и близките знаят през какво минават спортистите, за да стигнат до тези олимпийски игри. "Пожелавам си с това наше участие в олимпийски, световни и европейски състезания и купи да запалим още повече децата и на следващите олимпийски игри да се радваме на още повече представители на областта“, каза Синапов.

Областният управител каза още, че е запознат с проекта на Чепеларе и Екатерина Дафовска, които от години се борят на територията на област Смолян да има спортна база по биатлон за подготовка на деца. "Още при встъпването ми в длъжност ме ангажираха с този проблем и разбрах, че от години се борите с това. Ангажирахме вниманието на министъра на спорта, който вече е запознат и имаме уверението, че още тази година от бюджета на спортното министерство ще бъдат заложени средства за проектиране. Ние от своя страна сме готови да предоставим терена, който е държавна собственост. Ще направим всичко по силите си, това да се случи скоро, за да се задейства този проект и децата да имат една добра спортна база в Пампорово“, каза още Хумчев.

Нели ГЕРГЬОВСКА