С богата програма, Регионален исторически музей "Стой Шишков“ – Смолян, се включва в отбелязването 111 години от Освобождението на Родопите, съобщи за "Фокус“ директорът на музея Валентина Василева.

"Денят, в който Смолян е освободен по време на Балканската война, 34 години по-късно от останалата част на България, е днес, 13 октомври, когато ще представим музейната изложба "Закъснялата свобода на Родопите“, с която традиционно музеят посреща честването на Освобождението на Родопите. В тази изложба досега временно, а от тази година вече постоянно, ще бъде показана пушката на капитан Петко войвода. В началото на годината ние проведохме една благотворителна акция, с която чрез продажбата на годишния календар на музея събрахме средства, за да закупим специална витрина, в която пушката на капитан Петко войвода да е постоянно пред очите на посетителите на музея“, поясни Василева.

Тя допълни, че освен пушката му, показват по специален начин и сабята на полк. Владимир Серафимов – освободителят на Родопите. "Това оръжие, с което той не се разделя по време на цялата си военна кариера и което му е подарено при завършване с отличие на военното училище от неговите преподаватели. С тази казашка сабя той води боевете и на Родопската Шипка. И макар че по-късно той получава още няколко лични оръжия като отличия за победи в битки, тази сабя е първата, която той е получил като награда и е сякаш олицетворение на цялата му военна кариера“, каза още директорът на музея в Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА