Представителите на парламентарно представените партии и коалиции не постигнаха консенсус за състава на РИК-Смолян за произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

На 01.09.2024 г. в зала № 201 на Областна администрация Смолян, областният управител на област Смолян Захари Сираков проведе консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 50-то Народно събрание за определяне състава на Районна избирателна комисия (РИК) – Смолян за произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., съобщиха от Областна администрация - Смолян. 

В консултациите участваха: от Коалиция "ГЕРБ-СДС" – Николай Мелемов; Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ – Михал Камбарев, Цветомира Вакева и Стоян Марев; Партия "Възраждане“ – Здравко Гюров и Добрин Тодоров; Партия "Движение за права и свободи" – Хари Малинов, преупълномощен от Халил Летифов, който е упълномощен от Делян Пеевски, и Румен Пехливанов, преупълномощен от Джейхан Ибрямов, който е упълномощен от Джевдет Чакъров; Коалиция "БСП за България" – Севдалин Хъшинов; Партия "Има такъв народ“ – Андрей Кадишев. Не присъстваха представители на други партии и коалиции.

Областният управител Захари Сираков очерта основните акценти, съгласно Изборния кодекс и Решение № 3549-НС от 27 август 2024 г.  на ЦИК, относно провеждането на консултациите, сроковете за представяне на документите в ЦИК и изискванията за състава и членове на РИК. Съставът на РИК за изборни райони с до 9 мандата, в които попада област Смолян, е с общ брой 13 (тринадесет) членове, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите в 50-то Народно събрание, както следва: Коалиция "ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; Партия "Възраждане“ – 3 членове; Партия "Движение за права и свободи" –1 член; Коалиция "БСП за България" – 1 член;  Партия "Има такъв народ“ – 1 член.

От Коалиция "ГЕРБ-СДС" бяха предложени за председател Венета Русева и членове: Малинка Кордова, Фехри Сираков и Василка Гатешка. Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ предложи за позицията на секретар Боян Симеонов и членове Анастасия Караманолeва – Пенева и Димитър Марев. От Партия "Възраждане“ направиха предложение за председател Добрин Юлиянов Тодоров и членове Ина Димитрова Караджова и Стефка Дафова Станкова. От Партия "Движение за права и свободи", упълномощени от председателя Джевдет Чакъров, предложиха за секретар Таня Светлинова, а от Партия "Движение за права и свободи", с пълномощно от представителя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, предложиха за зам.-председател Елка Карамфилова Босилова. Коалиция "БСП за България" направи предложение за зам.-председател Костадин Чаталбашев. Партия "Има такъв народ“ предложи зам.-председателите да са четирима, за да може всяка партия или коалиция да има представител в ръководството на РИК и издигна кандидатурата за зам.-председател на Соня Коджебашева.

След кратка дискусия от присъстващите се стигна до решение зам.-председателите да бъдат четирима. Представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 50-то Народно събрание, които участваха в консултациите, не постигнаха съгласие за състава на Районна избирателна комисия (РИК) – Смолян за произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Предложенията ще бъдат изпратени до ЦИК, която ще определи състава на РИК-Смолян.