Дискусионен форум на тема "Европа в моя град: Еврото в моя град“ се проведе днес в община Смолян, предаде репортер на "Фокус“. В нея участваха кметът на Смолян, Николай Мелемов, Норберт Бекман-Диркес, фондация "Конрад Аденауер“ в България, Ергин Емин, Председател УС на АБГР, д-р Петкан Илиев зам. директор ИСК при УНСС, младежи и граждани.

Кметът на Смолян заяви, че е участвал в много инициативи на Фондация "Конрад Аденауер“. "Те винаги са подкрепяли България и им благодаря, че организират този дискусионен форум тук в Смолян“, посочи Мелемов.

Норберт Бекман-Диркес подари на кмета книга с кратка автобиография на Аденауер на български език. Той уточни, че всяко лято организират поредица от срещи из България под надслов "Европа в моя град“. Моят интерес е да се запозная и да науча за България. Имаме чудесен партньор, който ни помага да отидем до всяко кътче на България. За Смолян разбрах, че не трябва да си гледам в краката, защото инфраструктурата тук е чудесна и трябва да се види“, допълни Бекман-Диркес.

Той допълни, че Фондацията, която представлява е немска институция и е създадена след края на Втората световна война, за да стимулира развитието на демократичния процес. "От 31 години сме вече активни в България. Първата и основна задача е да развием партньорството с политическите сили. Работят активно с тях, с младежките структури и местните власти Той подчерта, че местните власти са гръбнака на демокрацията. Важно е да се дискутират важните теми в общностите. Идваме в Смолян, за да говорим по темата за еврото. В последните години това е една от водещите теми в България и универсална независимо къде живееш. Когато се въведе еврото, това ще има позитивен оттенък и развитите върху населението, защото икономическата ни сила в Европа става по-голяма“, каза Бекман-Диркес.

Ергин Емин припомни, че с дискусионните форуми са започнали преди една година. "Въпросът с еврото е много важен за икономиката на членките на ЕС, както е България. Вчера в доклада на ЕК казаха, че България е най-напреднала по отношение на присъединяване на еврото и е по-напред дори от Румъния. Нещата вече са тръгнали в правилната посока. Дългогодишната ни работа с УНСС показва това и те отдавна изследват този проблем“, добави Емин.

Д-р Петкан Илиев от УНСС заяви, че конвергентния доклад от преди дни не е много единен поради това, че излязоха два  доклада, които имаха разнопосочни сигнали относно изпълнението на критериите. По думите му, според ЕК може би в средносрочен план в началото на 2025 г инфлационния критерий може да бъде преодолян. "Тоест най-рано може да поискаме членство от средата на 2025 или от 1 януари 2026 г. ако прогнозите за икономическото развитие се изпълнят. Не трябва да се заблуждаваме, че изпълнявайки критерия ние влизаме в еврозоната. Решенето изисква одобрението на Съвета на ЕС, след като ЕП и ЕЦБ са дали своите становища. Решението е политическо, не е само икономическо. Крайният удар с чука по звънеца е политически“, поясни д-р Илиев.

Той уточни, че като граждани това, което ни касае е да претеглим негативите и ползите от въвеждането на единната европейска валута. "В общи линии за себе си претегляйки картината и правейки таблица "за“ и "против“, около 80 % са ползи, има и някакви негативи. Това е в сферата на предположения, оценки и прогнози, поради това че икономиката и икономическия живот е позитивна система и трябва да се опира на факти“, посочи д-р Илиев. Той отбеляза, че сътресения няма да има от гледна точка на въвеждане на еврото, както би имало ако имаме плаваща валута.

Д-р Илиев посочи, че се говори, че българите са песимисти и скептици и оценяват само негативните от въвеждането на еврото. "Според проучване обаче близо ¾ от хората смятат, че то ще бъде въведено до 5 години. Хората са възприели факта, че това вече е задължение. Близо 2/3 от българите смятат, че влизането в еврозоната ще доведе до увеличаване на цените. Половината от хората смятат, че ще има положителен ефект както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, каза още д-р Илиев.

Дискусията за еврото в Смолян продължи с въпроси от страна на присъстващите към икономиста.