"Преоткрий и се влюби в бобовите храни“ е кампания, която на общността Слоу Фуд "Родопи – Смилян: традиционни храни и производствени практики от района на Горното поречие на р. Арда“ организира през седмицата от 5 до 10 февруари, в който се отбелязва световния ден на бобовите култури, 10 февруари. Това съобщи за "Фокус“ Илия Годев – секретар на Народно читалище "Проф. д-р Асен Златаров – 1927“. "Тази дата се чества от ЮНЕСКО и Световната организация по прехраната от 2019 г. насам. Идеята на кампанията е да се популяризират, както качествата на бобовите храни като вкусни и здравословни храни, така също и ефекта върху здравето на почвите и природната среда като цяло, защото в райони като нашият – планински райони, всъщност отглеждането на бобови култури допринася за обогатяването на почвите с азот и нитратни съединения това спомага за запазването на почвеното плодородие на планинските терени“, обясни Годев.

Конкретната цел на кампанията, освен да обедини производители на бобови култури от района, е и да приобщи местните места за хранене и настаняване, които да увеличат дела на предлаганите бобови храни на гостите, които посещават региона. "Знаем, че през периода на Първата и Втората световна война е останал предразсъдъкът, че бобовите са храните на бедните. В тези години на производствен недоимък храните от бобови са били основен елемент на продоволствието, което се е осигурявало не само за армията, но и за населението във военно време“, припомни Годев.

През тази седмица сме предвидили няколко инициативи. "На първо място двете механи в Смилян "Аида“ и "Табиет“ на 9 и 10 февруари ще предлагат специално разработени специалитети от смилянски фасул – чийзкейк и разядки, приготвени на основата на смилянски фасул с три специфични вкуса. Хората, дошли там, ще могат да ги опитат. Надяваме се да бъдат запазени като част от регулярното предлагате на тези две места, изрази надежда секретарят на местното читалище.

На 8 февруари, заедно с експерти на РЗИ – Смолян ще има образователни игри в детската градина в Смилян, където ще се говори как децата да избират здравословни храни, в това число и бобови и как родителите да насърчават консумацията на такива храни.

"На 9 февруари един ден преди датата на Световния ден на бобовите, с шеф Снежана орлова ще направим ден с обедно меню от бобови храни в училището в Смилян. Ще предложим на децата нейната разработка бургер с шницел от смилянски фасул и майонеза, направена от водата, в която е сварен фасула. Това ще популяризира вкуса на фасула в една привлекателна за съвременното младо поколение форма – бургерът. Също така ще се демонстрира и стремежа за нулеви отпадъци при използване на продуктите в кулинарията. На практика ще бъдат използвани и двата основни компонента при приготвянето на смилянския фасул“, допълни Годев.

През цялата седмица от 5 до 10 февруари на страницата на читалището ще се публикуват различни информации за бобовите не само в Родопите, но и в страната и в света.