Лесовъди от Свищов обмениха опит със свои колеги от Румъния. Българските специалисти бяха на посещение в град Корабия в северната ни съседка, предаде кореспондент на “Фокус".

При визитата бяха обсъдени добри практики в производството на тополови фиданки и създаване и отглеждане на култури. Съществена разлика в практиката свищовските леовъди са констатирали в турнуса на сеч (възрастта в години, при която насаждението е достигнало поставената стопанска цел) при тополовите култури. В Румъния той е 25-30 години, а в България е 15 години, поради което в северната ни съседка добиват по-голям процент едра дървесина.

ДГС Свищов е едно от 12-те държавни горски стопанства в състава на Северноцентралното държавно предприятие. На територията на стопанството са разположени три горски разсадника, в два от които, в землището на село Вардим, се отглеждат фиданки от eвроамерикански тополи, летед дъб и акация.

“Превъзхождаме ги по производство на фиданки, те работят с 4 клона и повече с бяла и черна топола, докато ние работим с между 6 и 9 клона в зависимост от нуждите. Иначе разсадниците ни разполагат с колекция от над 200 клона тополи. За съжаление колегите ни в Румъния също са засегнати от продължителните засушавания и имат загуби при младите култури", заяви инж. Диляна Чоранова-Коева – директор на ДГС Свищов.