От началото на месец септември 2024 година гражданите вече имат възможност за по-лесен достъп до своето здравно е-досие, съобщиха от РЗОК-Смолян.  Информацията в него може да се проверява на мобилен телефон или таблет чрез приложението "еЗдраве“ и QR код. Досега достъпът до системата беше възможен единствено с електронен подпис, съобщиха от РЗОК - Смолян.

Всеки, който желае да се възползва от функционалностите на еЗдраве, може да получи съдействие за това в Районна здравноосигурителна каса гр. Смолян. За целта е необходимо да носи със себе си документ за самоличност, както и мобилно устройство с предварително инсталираното приложение еЗраве. То може да бъде изтеглено напълно безплатно от Google Play или App Store.

В здравното досие всеки пациент може да види информация за прегледи, ваксинации, резултати от лабораторни изследвания, рецепти, болничен предстой, информация за кръводарявания, медицински бележки. Всеки родител има достъп и до данните на своите деца. Освен това приложението изпраща информация за предстоящи прегледи, имунизации, активни направления.

НЗОК насърчава здравноосигурените лица активно да проверяват информацията в пациентските си досиета, с цел подобряване контрола върху изразходването на обществения ресурс. Това е много ефективна форма на контрол на лечебните заведения и аптеките, договорни партньори на НЗОК.

Достъп до "еЗдраве“ може да бъде предоставен и от Регионална здравна инспекция и в офисите на Информационно обслужване.