Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" стартира днес в Пловдив под мотото "Театъра: Огледалото“.

По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър "Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република Северна Македония .  Постановката е част от двегодишния международен проект "Манифест“ на двата театъра, който се осъществява с подкрепата на Министерствата на културата на двете държави. Режисьор на спектакъла "Без кръв“ по Алесандро Барико е Диана Добрева, а авторската адаптация е на Александър Секулов.

Втората премиера на Драматичен театър Пловдив е "Елизабет или кралицата – девственица“ от Маргарита Мачева.

Сред участниците са постановки на Пловдивския драматичен театър, Малък градски театър "Зад канала“, Театър 199, Младежкият театър, Театърът на Българската армия и Тетрална работилница "Сфумато“, "Театро“, "Топлоцентрала“, театрите в Търговище, Бургас, Габрово и Благоевград.  Сред чуждестранните участници във форума са театри от Гърция и Украйна, както и Националният театър на Унгария.

Театралният фестивал предлага и богата съпътстваща програма – кръгла маса, спектакъл за детска аудитория, насочен към цялото семейство, представяне на книги, уъркшоп "Зад сцената“ и неформални срещи на кафе с актьори и знакови артистични личности. Фестивалът ще отбележи 105 годишнината от рождението на Николай Хайтов със спектакъла "Когато светът беше шарен“ на Драматичен театър Тържодище и "Празнуваме Татяна Лолова с представяне на книга, спектакъл и изложба по повод 90 години от рождението на голямата актриса. По думите на директора на фестивала "Сцена на кръстопът“ Кръстю Кръстев, "това са представления - знаци в театралния живот на България“.