Първото по рода си специализирано изложение "МултиХоум" за енергийно обновяване на жилищни сгради ще се проведе от 25  до 28 септември в рамките на 78-то издание на Есенния панаир в Пловдив, съобщиха за Plovdiv24.bg от Енергийна агенция - Пловдив.

Четири поредни дни от последната седмица на септември, в Палата 6 на Международен Панаир Пловдив, щандът на МултиХоум ще бъде мястото, което ще представи фирми изпълнители на дейности по сградно обновяване, производители / дистрибутори на съвременни решения по сградно обновяване, експерти за предоставяне на техническо консултиране на заинтересовани посетители граждани относно възможности за обновяване на техните домове, енергийно обследване и термографско заснемане; енергийно ефективни решения за съществуващи сгради.

Ще бъдат провеждани безплатни консултации за граждани за: енергийно ефективни строителни материали и технологии; топлоизолационни панели за нискоенергийни жилищни сгради; съвременни решения за климатизация и вентилация, термопомпени системи; фотоволтаични и термосоларни системи за жилищни сгради; строителство с близко до нулево потребление на енергия и по международно признатия стандарт PassivHaus.

Съпътстващи демонстрации на термографско заснемане на сграда с дрон на открита изложбена площ допълнително ще обогатят програмата на изложението.

МултиХоум е специализирана услуга за консултации за обновяване на жилищни сгради, промяна на начина на отопление и използваните горива, реализиране на ВЕИ инсталации. Тя е в подкрепа на собствениците на жилища и ще ги улесни в целия процес на обновяване с експертни съвети за изпълнението и финансирането на енергоспестяващи мерки, както и с връзки с реномирани фирми изпълнители в сферата на строителството, ОВК и ВЕИ технологиите.

На щанда на МултиХоум в Палата 6 посетителите ще имат възможността да установят контакт с експерти по етажна собственост, представители на местната власт, финансови експерти, които ще консултират по въпроси, свързани с етажна собственост, сдружаване на собственици на многофамилни сгради, финансиране на проекти за сградно обновяване.  

Организатори на изложението са Енергийна Агенция - Пловдив, Община Пловдив, Търговско-промишлена камара - Пловдив, Куадро Синерджи и Съюз на асоциациите на собственици в България, а инициативата се реализира с подкрепата на програма LIFE на Европейския съюз.