По повод честването на 55-годишния юбилей от създаването на Колектива за българска шевица и народни занаяти "Росица Чуканова-1968 г.“ представяме изложбата "ШЕВИЦАТА – ВЪЗРОДЕНА ТРАДИЦИЯ“.

Везбарките от колектива издирват и разработват стари шевици и мотиви, които прилагат в съвременния бит и облекло. 55 години Колектива за българска шевица и народни занаяти "Росица Чуканова-1968 г." събира ентусиазма и творческия потенциал на няколко поколения творци – везбарки от различни възрасти и професии. Всички те са обединени от идеята да запазят прелестта на уникалната българска шевица и да предадат техниката и майсторството за нейното изпълнение на младото поколение. Те изработват красиви шевици от различните краища на страната, изящни дантели "Кенета“, - украса на детайлите на яки, блузи, рокли и кърпи. В модерни дамски облекла, в пана, покривки и тишлайфери, с творчески подход и майторство извезват оригинални български шевици, с което дават нов живот и употреба и запазват това безценно богатство за поколенията. Остават извезани следи!

В изложбата ще бъдат представени уникални шевици, костюми, ризи, блузи, тишлайфери, карета, покривки, пана, кенета, плетива на една кука, бяла бродерия, ажури и др. предмети. Ще отдадем почит към Росица Чуканова и Янка Арсова с възстановки на техни изделия, които се представят за първи път.

Справка за Колектив за българска шевица и народни занаяти "Росица Чуканова"- 1968 г.:

Колективът е създаден през 1968 г. като отдел за Българска бродерия към колектив "Репин“ и е ръководен от Янка Арсова в продължение на 36 г. Още същата година прераства в Колектив за българска бродерия "Росица Чуканова" към отдел Култура на община Пловдив, а по-късно и в Национален представителен колектив за българска шевица "Росица Чуканова".

От 2004 г. творческата дейност на Колектива намери дом и партньор в лицето на НЧ "Алеко Константинов-1954“.

През 2019 г. част от членовете на колектива, регистрират сдружение съгласно ЗЮЛНЦ. Останалите членове на Колектива продължиха своята дейност и останаха верни на принципите на своята създателка. Постъпиха и нови членове, предимно млади хора, които везбарките обучават. Организираха се обучения в пловдивски училища и работилници за възрастни. През 2022 г. в Пловдив за първи път в страната по спечелен проект на Фондация "Пловдив 2019“ членовете на Колектива към читалището проведоха фестивал "Шевица фест. Традицията среща бъдещето“. Колективът участва с разнообразни мероприятия: изложба, открити уроци, работилници по везба за различни възрасти.

Членовете на Колектив "Росица Чуканова“ са участвали в 106 самостоятелни изложби – от тях 19 са национални изложби. Международните участия с изложби са 18: в Будапеща и гр. Калача (Унгария), 2 изложби в гр. Конофлан (Франция), Познан и Бърно (Полша), Кишинев (Молдова), Берлин и Лайпциг (Германия), Москва (Русия) – 2 изложби, Одрин (Турция) – 2 изложби, 3 изложби в гр. Отава (Канада), Падуа (Италия). Колектив "Росица Чуканова" като цяло е носител на 2 златни медала, а през годините членовете му са награждавани с: 10 златни медала, 19 сребърни и 24 бронзови от участието си в различни конкурси. Майсторите везбарки са заслужили 36 звания "първенец" и "отличник“ и орден "Кирил и Методий“ I степен за художествения ръководител на състава Янка Арсова. През годините 12-те майсторки са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

Изложбата е част от поредица от събития през 2023 г., посветени на юбилея, а именно: Изложба "Извезани следи“, посветена на юбилея, 95 години от рождението на Янка Арсова - негов създател и 140 години от рождението на Росица Чуканова - негов патрон; издаване на книгата "Извезани следи“; Изложба в с. Орешак; Работилници за шевици за деца и възрастни в София и Плодив. Предстои изложба в София до края на годинаата.

Събитието е насочено към широката общественост: етнографи, моделиери, дизайнери, любители на българската шевица, майстори на народните занаяти, деца, подрастващи и ученици в училищата, занимаващи се с облекло и приложни изкуства.

Изложбата ще продължи до 28.09.2023 г.