Пловдивският апелативен съд потвърди взетата от Окръжен съд – Хасково мярка за неотклонение "домашен арест“, със средство за електронно проследяване, спрямо кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер и общинския служител Байрям Иляз. За третия обвиняем Али Али съдът отложи делото за 15 октомври 2024г. заради неявяване на неговия адвокат, който бил болен.

С постановление на Софийска градска прокуратура от 20.09.2024 г. Искендер и Иляз са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група - структурирано трайно сдружение на повече от три лица с цел да вършат съгласувано в страната престъпления, засягащи различен вид обществени отношения, като групата е създадена с користна цел.

Искендер е привлечен като обвиняем за две отделни престъпления, изразяващи се в получаване на средства, предоставен от ЕС на българската държава, разпределяни от Държавен фонд "Земеделие“ в размер от по 391 160 лева, чрез представяне на неверни сведения.

Апелативните съдии споделят виждането на Хасковския окръжен съд за наличие на обосновано предположение за съпричастност на Искендер и Иляз към престъпленията, в които са обвинени. Мнозинството от съдебния състав – съдиите Галина Арнаудова и Меденка Недкова считат, че с взетата по отношение на обвиняемите мярка "домашен арест“ ще се постигнат целите на мерките за неотклонение. Съдията-докладчик по делото - Михаела Буюклиева е на особено мнение, като намира, че законосъобразната мярка за неотклонение спрямо двамата обвиняеми е "задържане под стража“. Съдът наложи на обвиняемите забрана да напускат пределите на Република България. Определението на апелативния съд е окончателно.