Платеното паркиране и запазването на паркоместа със скоби пред блоковете може да отпадне от следващата година. Районните кметове смятат, че таксата от 20-30 лева е несправедлив и неефективен начин за решаването на проблема с липсата на паркоместа в Пловдив, предава "Фокус".

Правилата за платеното паркиране бяха въведени през 2017 г. с промени в Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на община Пловдив. Това се случи след като гаражите бяха премахнати, с аргумент, че ще има място за повече коли и на мястото на две клетки ще спират три автомобила. Имаше дори и обещание да се облагородят междублоковите пространства. Срещу това районните кметства пък ще получават приходи. 

Според наредбата обособените места се дават под наем за 5 години. След изтичането на договора мястото се обявява за свободно и при единствен кандидат се подписва споразумение с него. Ако са повече кандидатите, районното кметство организира публичен търг. 

Въпреки доброто намерение за въвеждане на ред в паркирането, на практика се оказа, че се създава повече суматоха. От една страна, общината не може да осигури места за всички правоимащи. От друга пък - платените и запазени със скоба места често стоят празни и не могат да се ползват от друг. В същото време  малките улички в кварталите се задръстват от спрени коли.