В рамките на тридесетото издание на "Седмица на съвременното изкуство“ в Пловдив, колективът Милена Кънчева - арх. Веселин алексвиев представя своя нов проект "Слушалката“. Инсталацията, озаглавена "Между два свята“, ще бъде изложена в баня "Старинна“ и е част от тазгодишната тема на фестивала - "За по-добър свят“.

За да създаде въздействаща носталгична атмосфера, екипът на проекта "Слушалката“ използва иновативен подход, при който имплементира собствена нова технология в аналоговите устройства. Този метод подчертава контраста между съвремието и спомена за носталгичното минало.

В рамките на изложението интерактивната инсталация "Между два свята“ кани посетителите да се свържат с личните истории на непознати хора, да чуят техните най-интимни мисли и да открият отражение на собствените си чувства и преживявания.

Инсталацията изследва какво означава да преживееш миграция, как се чувства човек на кръстопът между два свята, и как се променя нашата идентичност, когато се окажем чужденци. Някои от гласовете принадлежат на хора, които са напуснали България по различни причини, като кариерни възможности или лична свобода, докато други са деца на емигранти, завърнали се към своите корени, или хора, установили се в България в търсене на ново начало. Всички разкази са представени от първо лице, на български език независимо от произхода на разказвача.

Милена Кънчева, визуален артист с над десед години опит споделя, че проектът "Слушалката" е ново изразно средство в нейната практика. "Слушалката" се роди от желанието ми да използвам нов и различен подход, чрез който да се споделят истории, които често остават скрити. Така бих могла да изследвам нови начини на комуникация и емоционално въздействие върху публиката".

Със своята експертиза като излседовател Веселин Алексиев, който е съавтор на инсталацията, споделя: "Прекрачването на границите между два свята – родината и новото място, което човек нарича дом – е процес, изпълнен с множество предизвикателства. Това е постоянен сблъсък между две култури, два Аз-а, минало и бъдеще. Същевременно, с разглеждането на личността излиза и въпросът дали причина за дисонанса е само пространствена. Може би отчуждението е само елемент от архитектурата на  обществата, които населяваме.“

"Слушалката" е част от разнообразната програма на "Седмица на съвременното изкуство", която тази година обхваща теми като екология, миграция, неолиберализъм, раса, религия, пол и сексуалност, и ще включва изложби, инсталации и акции в различни обществени пространства в Пловдив.

Инсталацията ще бъде достъпна за посетители от 04 до 25 септември 2024 г. в баня "Старинна", Пловдив.