Апелативен съд – Пловдив отхвърли жалбите на петима обвиняеми за промяна на мерките им за неотклонение от "задържане под стража“ в по-леки и ги остави в ареста.

Те са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група за подпомагане на мигранти да преминават незаконно през страната. Престъпната група е създадена с користна цел и е действала на територията на гр. Пловдив от началото на 2024 г. до 19 август, когато е била разкрита. В нея са участвали един български гражданин, двама граждани на Йордания, като единият от тях е със статут на постоянно пребиваващ у нас, един гражданин на Австрия от сирийски произход, двама граждани на Сирия със статут на постоянно пребиваващи у нас и един български гражданин от сирийски произход, като прокуратурата не е поискала задържане под стража за двама от седемчленната организирана престъпна група.    

Апелативните съдии споделят мотивите на първоинстанционния Окръжен съд – Пловдив, който е намерил наличие на обосновано подозрение за всеки един от задържаните да е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем, а именно - участие в организирана престъпна група създадена с користна цел, за което Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода. За А. М. има и второ обвинение за незаконно държане на наркотични вещества, за което престъпление наказанието е до 6 години лишаване от свобода.

Апелативният съд намери за неоснователни твърденията за отсъствие на доказателства за обосновано подозрение за извършване на престъпление за всеки един от обвиняемите.

Обвинените лица са седем души, които са били много добре организирани, извършвали са конспиративна дейност с повишена обществена опасност през продължителен период от време, а единият от тях е с обременено съдебно минало, като е извършил деянието, в което е обвинен, в изпитателния срок на предходно осъждане за престъпление от общ характер. За всеки от обвиняемите има опасност за извършване на престъпление при по-лека мярка за неотклонение.

Апелативните съдии смятат, че мярката "задържане под стража“ е единствената съответна на целите, за които се взема.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.