В Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив бе официално открита тематична фотоизложба, посветена на 29 август – Международния ден за действие срещу ядрените изпитания и закриването на Семипалатинския ядрен изпитателен полигон. На церемонията присъстваха посланикът на Казахстан в България е Виктор Темирбаев и почетният консул на страната в Пловдив инж. Пламен Панчев, предава Plovdiv24.bg.

Негово превъзходителство Темирбаев разказа малко известната история за Семипалатинския ядрен изпитателен полигон. Той е създаден с постановление на Министерския съвет на СССР от 14 ноември 1946 г. и е един от най-големите ядрени полигони в света с площ около 18 500 квадратни километра, съизмерими с териториите на държави като Израел и Словения. В продължение на 40 години там са направени над 456 въздушни, наземни и подземни ядрени изпитания. Общият капацитет на ядрените заряди, тествани в периода от 1949 до 1963 г. е 2,5 хиляди пъти по-голям от мощността на атомната бомба, пусната на Хирошима.

Ядрените тестове нанасят сериозни щети на човешкото здраве и околната среда. На На 29 август 1991 г. с Указ на президента на Република Казахстан Семипалатинският изпитателен ядрен полигон е закрит, а страната доброволно се отказва от ядрения арсенал. През 2006 г. именно в Семипалатинск е подписан исторически Договор, според който цялата Централна Азия се превърна в зона без ядрени оръжия. През 2009 г. по инициатива на Казахстан Общото събрание на ООН обяви 29 август - Денят на закриването на Семипалатинския полигон – за Международен ден на действия срещу ядрените опити. 

"Приветствам това, че вие показвате тази изложба, защото малко хора знаят за полигона, за да живеем в свят, в който няма да се използва ядрено оръжие. Като ректор на Аграрния университет няколко пъти съм посетила Казахстан, където се запознах със случая на закриването на този ядрен полигон. Там, освен загинали, имаме замърсяване на почвата и храната" - отбеляза областният управител проф. Христина Янчева. 

Никога не трябва да забравяме това минало, за да имаме светло бъдеще - каза от своя страна почетният консул инж. Пламен Панчев.

Подробности гледайте в прикаченото видео и галерията със снимки!