За първи път в Пловдив от 23 до 26 ноември в новооткритата сграда на Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в жк "Тракия" ще се проведе мащабно събитие за разбираемо представяне на най-новото в света на науката и технологиите, подобно на всички големи градове по света. Публиката на града на всяка възраст ще открие подходяща тема сред повече от 100 събития в четири дни, представени на живо от учени, технолози и комуникатори от града, страната, както и от специалните гости от Испания, Украйна и Обединеното кралство. И още: прожекции на записи от събития на живо на чуждестранни гости на предишни фестивали на науката в страната, научнопопулярни филми, изложба, демонстрации, експерименти, работилници, научнопопулярни книги, състезания в 2 зали за работилници и 3 зони.

В програмата ще видим учени от пловдивски ВУЗ, изследователски институти,

музеи, неправителствени организации. Към тях се присъединяват и водещи учени

от страната, както и специални гости от чужбина. Всички те ще представят и

разбираемо за неспециализирана публика сложни научни теми, които са директно

свързани с ежедневието и качеството на живота на всеки един от нас, както и

споделяне на факти от първа ръка и от надеждни, научни източници.

Пловдивският фестивал на науката се организира от Фондация “Красива наука" под патронажа и националното партньорство на Министерство на образованието и

науката, и основни партньори в града Община Пловдив и Центърът по растителна и системна биология и биотехнологии и бизнес компании, университети,

изследователски институти, образователни и културни организации, медийни и

международни партньори.

Вход в залите за събития става срещу безплатни пропуски и не по-късно от 10

минути след началото на събитието. Пропуски трябва да се резервират от сайта на

фестивала, както и за Училищната програма. За събитията

в Общата програма, в които има свободни места ще бъдат допускани и зрители, дошли директно във фестивалния комплекс.

В Училищната програма от 1 ноември учители резервират места за своите класове в 50 събития, насочени специално към три възрастови групи ученици. Две от събитията са насочени и към учители. Програмата за училищата цели да даде на учениците възможност да изпитат магията на природонаучните предмети, и да вдъхнови учителите с атрактивни форми за поднасяне на комплексния учебен материал, както и да ги запознае с личностите в науката, които могат да канят в часовете си.

В училищната програма има няколко събития на чужди езици, още веднъж разкриващи международния характер на знанието и научните изследвания. Организаторите вярват, че по този начин подкрепят образователния процес, представят силни ролеви модели на младите хора и знания, които изграждат на критическо мислене, и подпомагат усилията на учителите в предаването на трайни, свързани с живота съвременни знания и умения.

Общата програма отново е изградена за различни публики - деца, младежи,

възрастни и семейства. Построена е така, че родителите да могат да оставят децата си в събития, подходящи за възрастта им, а те да се потопят в теми, насочени към по- зряла аудитория. Има и две събития, които са строго за публика над 18 години. Почтивсички събития (освен 2) са с продължителност 1 час, като в последните 15 минути е предвидено време за въпроси от публиката.

За най-малките посетители ще има множество работилници, в които от участват в

експерименти, които ще могат да повторят и у дома. Програмата дава възможност на родители да оставят децата си да участват работилници, докато те посетят събитие от техен интерес.