Сливат две детски градини в една. Предложението е направено от кмета Костадин Димитров, разбра Plovdiv24.bg и е разгледано от комисиите в общинския съвет, като предстои да се вземе окончателно решение от съветниците на сесия.

Става въпрос за вливане на ДГ “Люляк" в ДГ “Каменица", като управлението след това ще се повери на директора на ДГ “Люляк" - Вяра Данева. Припомняме, че само няколко месеца след откриването на новата детска градина “Каменица" на ул. “Богомил" покривът протече.

Това стана ясно след сигнал на родители, които са помагали по обзавеждането на детското заведение, което се очаква реално да отвори врати на есен. Директорката Илияна Христова научи от публикации в медиите за проблема. Впоследствие ресорният заместник-кмет Владимир Темелков реши да я пенсионира, като освен нея се закани това да направи с всички директори на детски заведения, които са навършили пенсионна възраст.

Сега с предложението  до Общинския съвет няма да се налага да се прави нов конкурс, а просто единият директор ще поеме поста и функциите на другия. Според текста на предложението за решение сливането се налага и заради това, че базара на ДГ “Люляк" не е подходяща за отглеждане на деца, особено тази на ул. “Иван Вазов" 16, където сградата е паметник на културата и общината е съсобственик, но не е в задоволително състояние за отглеждане на деца в предучилищна възраст, а капацитетът на групите е ограничен.

За учебната 2023/2024 година 312 деца са записани и посещават двете детски градини, се казва още в документацията на предложението до съветниците.

С обединяването ще се намали административната тежест и ще се осигурят по-нормални условия от социално-битов характер, ще се оптимизира и персоналът.

От 1 септември вливането трябва да е факт. Така реално ще има една детска градина “Каменица", която ще е със следните пет адреса - ул. “Хан Аспарух" 57, “Лъджене" 13, “Екзарх Йосиф" 4, “Иван Вазов" 16 и “Теодосий Търновски “7.