На територията на Пловдив се провежда специализирана операция "Пешеходец", предаде репортер на "Фокус". На бул. "Санкт Петербург", посока ВСИ, до автобусната спирка край МЕТРО, се проведе импровизирания брифинг на представители от МВР-Пловдив, които разясниха как трябва да пресичат пешеходците.

"Отнемането на предимство на пешеходец е една от основните причини за възникване на ПТП с тяхното участие. Пешеходците трябва да пресичат на обозначените за тях места. Ако не спазят правилата и пресекат на забранено място, санкцията е в размер от 20 до 50 лева."

"Над 2500 са пешеходците, които са нарушили Закона за движение на пътищата за тази година. А нарушенията спрямо тях са над 250", сподели пред журналисти Здравко Гагъшки от ОДМВР-Пловдив.

По време на акцията бе глобена пешеходка, която пресичаше нерегламентирано. Пред полицаите тя обяснила, че бързала и така й е било по-удобно да пресече.

"Това е първото хванато нарушение на жената, налага се минимална санкция. Животът е с предимство, закъснение с 1-2 минути няма да се окаже фатално, но пък пресичане на забранено място може да се окаже", допълни Гагъшки.