Дело за домашно насилие и закана за убийство се връща на прокуратурата за отстраняване на допуснато разминаване на факти в досъдебното производство и обвинителния акт, представен в съда. Подсъдимият заяви склонност да подпише споразумение, но съдия Станислава Бозева намери, че в предсъдебната фаза е било нарушено правото му ясно да разбере в какво го обвиняват и да организира защитата си, предава "Фокус".

Спрямо 29-годишния Стоян Дончев са повдигнати три обвинения. Едното е за отвличане на Запрянка Махмудова, като деянието е извършено в условията на домашно насилие, а именно чрез упражняване на физическо и психическо насилие, принудително ограничаване на личните свободи и личните права и е извършено спрямо лице, с което е бил във фактическо съпружеско съжителство и е живял в едно домакинство. Второто обвинение е за закана за убийство, което е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Третото е за причиняване на леки телесни повреди на отвлеченото лице. 

Стоян и Запрянка живеели на семейни начала в Садово. След кавга жената си събрала багажа и се върнала при родителите си в Чешнегирово. Мъжът обаче взел кола от приятел и отишъл да си я прибере. Наврял я насила в колата, а тъй като тя се дърпала, я ударил няколко пъти и започнал да я души. 

Според съдебния състав, не е уточнено в какво се изразява упражненото продължително физическо и психическо насилие, кои лични права са ограничени, на коя дата е извършено престъплението, посочват се две различни места за нанасяне на телесните повреди. Заради тези неточности съдът не разреши сключване на договореното споразумение, според което на подсъдимия трябваше да бъде наложено наказание от 3 години условно с 5 годишен изпитателен срок. Делото беше прекратено и върнато на прокуратурата.

Стоян Дончев е с мярка за неотклонение "подписка", а Запрянка Махмудова е конституирана като частен обвинител. Определението на окръжния съд не е окончателно и подлежи на обжалване в 7-дневен срок.