Около 20 са вече записалите се любители и професионални художници от цялата страна за участие в първия художествен пленер на открито сред водните лилии, съобщиха от Община Плевен. Пленерът ще се проведе в рамките на шест дни - от 20 до 25 май 2024 г., във фермата за водни лилии, която се намира срещу изхода (посока Долна Митрополия) на с. Опанец, до Метро на пътя Русе – София. Организатор на пленера е плевенчанинът Дойчин Владимиров - управител на фермата за водни лилии, със съдействието на Община Плевен. Инициативата е вдъхновена от основоположника на импресионизма Клод Моне – творецът има около 250 завършени картини на водни лилии, а интересът му към тези цветя никога не се изчерпва.

Записването става след изпращане на заявка за участие, крайният срок за това е 19 май 2024 г. Творците ще имат възможност в рамките на целия период от 20 до 25 май, от изгрев до залез, в който ден или дни си изберат, без ограничение във времето и продължителността на престоя, да рисуват във фермата за водни лилии. Картините ще бъдат изложени в специално обособено затворено място, за да може, докато съхнат, да бъдат разглеждани от посетителите, като ще имат възможност и за продажба (ако авторът желае).

Официално начало на пленера ще бъде дадено на 20 май, понеделник, от 10:00 часа.

На 25 май, събота, от 10:00 часа фермата за водни лилии ще отвори врати и за външни посетители, любители на изкуството, гости и представители на бизнеса. На официално тържество от 17:00 часа ще бъдат излъчени най-впечатляващите картини, а специално жури ще награди класираните в пленера на първите три места. 

Подробности за записването и за регламента на пленера може да намерите на: https://konkurs-bg.com/products/product_id/7741?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR33hXZO2mZOj3kjjHV7afq8WTDlsdG-XQ-vSRok5Mc66PrvSP1d-Pbs4PA_aem_AdxcASz0sEphAUMkkjZYUHDgQf58kyf0ovrPSTye0RIOHhOrUFNZhwa5XLN0uicDECtx8f4cmGoRJ-LaD1Rdb5b7