Предприема се пръскане на зелените площи около жп линиите и се предупреждават пчеларите за акцията. Това съобщиха за "Фокус“ от Община Плевен. 

В изпълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазването на пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни дейности от Железопътна секция Враца уведомяват собствениците на пчелини за предстоящо наземно третиране с хербицид срещу плевели по железопътни линии със следния график:

 На 03.07.2023 г. по линията Горни Дъбник – Долни Дъбник – Ясен – Плевен запад;

На 04.07.2023 г. по линията Плевен запад – Плевен – Пордим;

На 05.07.2023 г. по линията Пордим – Левски.

 Наземното третиране ще се проведе на разстояние шест метра от глава релса от двете страни с препарат Тайфун СЛ. Пръскането ще се преустановява шест метра преди и след водни басейни, реки, водоеми, водоизточници и вододайни зони. Препаратът Тайфун СЛ е разрешен за пускане на пазара и употреба с удостоверение № 01174-ПРЗ/3-31.03.2021 г. Приготвянето на разтворите и зареждането ще се извърши на работни площадки, намиращи се в участъците Плевен, Червен бряг.

       За организиране и провеждане на третирането отговаря Галя Тодорова – еколог в ЖПС – Враца.  Графикът подлежи на промяна при лоши метеорологични условия.