Днес в 18.00 ч в Художествена галерия "Илия Бешков“ се открива изложбата на участниците в заниманията под наслов "Музеят е муза“.  Това съобщиха за "Фокус“ от организаторите.

Ръководител на творческото начинание е Невелина Янакиева, музеен педагог. Участниците са се запознали с експозиция по повод годишнина от рождението на Плевенския художник академик Светлин Русев.  "Работя като художник, от две години съм в галерия "Илия Бешков“. От една година съм музеен педагог. Това, което правим е световна практика. Искаме да срещнем децата с истинското изкуство. Имам предвид и самия творец. Българското изобразително изкуство има изключителни творци. В случая фокусът е върху акад. Светлин Русев. Той е с енциклопедични познания за изобразителното изкуство. Лично съм искала да работя в галерията с колекцията му, защото смятам че имам какво да науча.“ Разказва Невелина Янакиева.

Тя допълва: ,,Заставам зад нещата във философски и идеологически план в неговото творчество. Не ги разказвам пред децата или публиката, защото изискват съответната подготовка. Фокусът е една държава е между парите и изкуството. Ако е насочен към духовното, натам се насочват парите и съответно държавата. Културата не може да бъде изобщо без фокус. В нашия случай на дейност, финансирането идва отвън и парите дават възможности за различни разклонения в областта на културата. Първото ни подобно занимание беше посветено на Николай Райнов, изключителен художник и енциклопедист. Не крия пристрастията си към познаването на богомилството. България е необходимо да изгради културна идентичност, нямам предвид национализъм. Имам опит от пътешествията си по света, чрез които съм опознала образци на идентичност. Не говоря за капсулиране на културата, а за усъвършенстването на човека и общите послания на религии и доктрини“, каза още Невелина Янакиева.

Според нея, картините на акад. Светлин Русев са директни, за децата е лесно да ги ,,прочетат“. ,,Виждат изобразеното и лесно го тълкуват. Например в картината Черна ваза с цветя във вазата разпознават майката, а в цветята символът на децата. В разбиранията на академик Светлин Русев духовното е в основата, а не материалното. Това го казвам като художник. Изкуството е предназначено за усъвършенстването на духа. Виждам това у този творец и го преподавам на децата. Те го разбират“, казва още музейният педагог.