От 4 до 9 юли в Плевен отново ще се проведе VII международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Откриването е тази вечер от 20.30 часа в двора на Регионален исторически музей с концерт на Жан Батист Льоклер. Това съобщиха за "Фокус“ от организаторите. 

Във форума ще участват перкусионисти от България, Франция,  Швейцария, Австрия, Полша и др. По традиция фестивалът ще се проведе под патронажа на кмета на община Плевен  Георг Спартански и отново е част от културния календар на града. 

За 6 дни Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти, наситен с концерти и майсторски класове. В тях ще участват водещи солисти и камерни състави. 

Василена Серафимова е  артистичен директор и съосновател на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти. Тя е възпитаник на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков". Често е лектор на майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, Азия. Един от последните й музикални проекти e дуо с композиторката на електронна музика Клое. Двете иноваторки са поканени от Ксавие Вейан във Френския павилион на Венецианското биенале през 2017, а първият им албум  излезе през есента на 2021 г.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и на Балканите. Той  дава възможност за  взаимодействие и съвместна работа на представители от различни изпълнителски школи, популяризира класическата музика пред широка публика, стимулира развитието на талантливи млади инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни. Фестивалът е създаден през 2009 г.

Всеки ден от 4 до 9 юли ще се провеждат и  майсторки класове.