На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници - Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, честван еднакво и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си.

Голяма Богородица е сред най-почитаните празници. Имен ден празнуват днес над 180 хиляди българи, като Мария остава най-разпространеното женско име у нас. 1254 с името Мария празнуват и в община Плевен. Празник в общината имат общо 4521 именици - 1312 жени и 3 209 мъже, става ясно от справка, изготвена от общинския отдел ЕСГРАОН.                    

На 15 август имен ден в Плевен и региона имат 250 жени, кръстени с името Марийка, 62 с името Мара, 820 Мариани и Марияни, 284 с името Марина, 186 носят името Мариета и 167 с името Мариела. Имен ден на днешния празник имат и всички, които носят името Мариян и Мариан – съответно 535 души в община Плевен. Днес празник имат още 240 именици с името Марио и 330 с името Марин/чо.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

От Община Плевен пожелават весел празник на всички именници!