В Областна администрация Бургас се проведе форум на тема "105 години НС на ТПК“. В рамките на форума се проведе кръгла маса и беше подписан и Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Бургас, Националния съюз на трудово-производителните кооперации и Окръжния съюз на трудово-производителните кооперации–Бургас. Областният управител проф. Мария Нейкова отбеляза фундаменталното значение на Националния съюз на трудово-производителните кооперации и неговите членове за развитието на сектора на социалната и солидарната икономика. От своя страна председателят на НС на ТПК доц. Владислав Лазаров благодари на областния управител за съпричастността към дейността НС на ТПК и изрази увереност, че сътрудничеството с Областна администрация Бургас ще се развива и ще доведе до реални резултати.

Обхватът на Меморандума включва разработване на проекти по европейски,  национални и местни програми, участие в благотворителни инициативи за социални домове, детски градини, училища, инициативи за интеграция на хора с увреждания в Бургаска област с оглед реалното им включване в производствения процес и социалната им адаптация, както и организиране на търговски форуми, базари, изложения, панаири и др. Подписите си положиха областният управител проф. Мария Нейкова, председателят на НС на ТПК доц. Владислав Лазаров и председателят на ОС на ТПК Георги Желев.

По-късно същия ден беше представена документална изложба "105 години от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България“. Бургас е вторият град след София, в който експозицията гостува. Изложбата е изложена в Центъра за подкрепа на социални предприятия в Бургас и беше открита от проф. Нейкова. "За мен е удоволствие да открия експозицията, която представя богатата история на НС на ТПК, неговото развитие в отделни исторически периоди, както и настоящата му дейност, като изразител на интересите на трудово-производителните кооперации, трудово-производителните кооперации на хора с увреждания, регионалните кооперативни съюзи и други кооперативни организации.“, каза в приветствието си областният управител.

Доц. Владислав Лазаров благодари за осигурената възможност историята на организацията да бъде представена след София и в Бургас. "Вече 105 години Съюзът успява да запази и развие истинската си същност – да бъде национално обединение на трудово-производителни кооперации, трудово-производителни кооперации на хора с увреждания и други кооперативни организации в България“, подчерта той.