Смолянското село Момчиловци за първи е домакин на фестивала "Здравей здраве“, който се провежда днес и утре. Това каза за "Фокус“ един от инициаторите за провеждане на събитието в родопското село Гергана Николова.

Тя припомни, че фестивалът води началото си от Пловдив и започва да се провежда преди 14 години, като основоположник на идеята е Живко Стиолов. Постепенно той се разраства и започва да се провежда в 28 града, включително и в Смолян. По думите на Николова, Момчиловци е първото село в България, в което ще се проведе фестивалът, тъй като селото е обявено и признато за център за здравно-духовен туризъм. "Това е и формата на фестивала – той се обръща към здравето на човека, връзката му с природата, важността в днешния ден да бъдем духовни и да имаме приемане помежду си. Приети са всички възможни гледни точки и вярвания и фестивалът се стреми да обедини хората в това да бъдат по-добри, по-задружни, да пазят природата, себе си, здравето си и най-вече едни здравословни отношения помежду си“, обясни Николова.

Тя отбеляза, че всичко това я е накарало да осъзнае, че Момчиловци е чудесно място за провеждане на този фестивал, тъй като хората там са запазили едни чисто човешки ценности, мястото е приятно има изключителна природа и невероятна енергия и много импонира на духа на фестивала.

Лекциите на фестивала ще се проведат в Туристическия център в Момчиловци. "Предвидили сме да гостуват доста известни лектори като Христо Нанев, Веселин Орешков, Дамян Попхристов, Аида Марковска, Светла Балтова – това са имена в България, които се обръщат към историята, традициите, обредите, изследват духовността на българина и дълбоките традиции, които носи нашето общество. Предвидили сме и представяне на някои практики, в много от които участват хора от Момчиловци. Ще има открит урок по народни танци с Кристина Жилевска, ще има лекция от Андрей Андреев, който е производител на мед и пчелни и природосъобразни продукти. Анастасия ще представи свой продукт – крем, който произвежда изцяло на билкова основа и изключително ефективен при заболявания като псориазис. Ще има пазар, на който ще бъдат представени книги, природосъобразни продукти и други насочени към здравето. Ще има и занимания за деца, за да може родителите спокойно да посетят лекциите, докато някой забавлява децата им. Ще има работилничка за оригами, ще има горска педагогика, йога за деца, за да може събитието да бъде релаксиращо и забавно за всички“, посочи Николова.

Тя изрази надежда, фестивалът да се окаже една подходяща и добра за селото инициатива, която във времето да се развие и да се превърне в традиция.