В Ловеч бе отбелязан 1 февруари - Ден за почит към жертвите на комунизма. По този повод ръководството на Община Ловеч в лицето на кмета Корнелия Маринова и председателя на Общински съвет Петър Цолов поднесоха венец на мястото край града, където е била кариерата на концлагера "Слънчев бряг" (1959-1962). Това съобщиха от местната администрация.

Цветя поднесе и народният представител Николай Нанков. В събитието се включиха общински съветници, представители на политически партии, граждани. Мероприятието се проведе при стриктно спазване на протокола за санитарни мерки срещу COVID мерки.

Час по-рано бе отслужена панихида от отец Михаил Ковачев за жертвите на комунизма, тя се състоя в новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч. По традиция събитието се организира от Съюза на демократичните сили – Ловеч.

В този ден - 1 февруари, преди 77 години, срещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици - всичките жертви на т. нар. "Народен съд“. Сред убитите има и граждани на Ловеч.