Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч съвместно с доброволци организираха кампания във връзка с Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици 26 юни. Реализирани бяха поредица от инициативи през месеца.

На 10 юни бе проведен куиз за младежи, в който участваха ученици от ПЕГ "Екзарх Йосиф I“. Разделени в два отбора, те отговаряха на разнообразни въпроси, свързани с интересни факти за психоактивните вещества и техните негативни последици.

В инициативата "Изкуството като алтернатива“ на 17 юни деца от града проявиха въображение и творчески потенциал и рисуваха върху тениски своите послания. Разположен бе и щанд пред Драматичния театър с превантивно-информационни материали, които бяха предоставени на деца, младежи, родители.

На 18 юни бяха наградени отличените участници в конкурса за фотоесе на тема "Забавни моменти с моя домашен любимец“, който бе организиран по повод 26 юни съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Ловеч. Конкурсът е алтернативна форма за запълване на свободното време на децата с цел превенция на употребата на наркотични вещества и стартира на 26 март. Първа награда във възрастова група 5 – 7 клас спечели Цветина Иванова, 5. клас, СУ "Тодор Кирков“, втори се класира Виктор Любенов, 6. клас, ОУ "Васил Левски“, а трети – Самуел Денчев, 3. клас, ОУ "Св. св. Кирил и Методий“. Поощрителни награди получиха Анита Иванова, 6. клас, ОУ "Васил Левски“, Божидара Манова, 6. клас, ОУ "Васил Левски“, Мелина Вълкова, 6. клас, ОУ "Христо Никифоров“, Александър Кандев, 7. клас, СУ "Тодор Кирков“, и Андреа Алиева, 6. клас, СУ "Тодор Кирков“.

26 юни е обявен за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението и употребата на наркотични вещества. С отбелязването му се цели да се увеличи подкрепата за превенция на употребата на наркотици, което е ефективна инвестиция в благосъстоянието на децата и младежите, техните семейства и цялото общество.